Software Testing Interview Question & Answers for Freshers

Software-Testing-Interview-Questions

 

As you are searching a job in Software Testing Domain, these are the most Common interview questions with answers. Which will help your to prepare for the interview well.

1) What is the difference between the QA and software testing?

Ans: The role of QA (Quality Assurance) is to maintain the desired level of quality in the service or product, especially by means of attention to every stage of the process of delivery or production. On the other hand software testing is the process of checking the functionality of final product and ensuring that the product meets the user’s requirement.

2) What is Testware?

Ans: Testware is the subset of software, which helps in performing the testing of application. It is a term given to the combination of software application and utilities which is required for testing a software package.

3) What is the difference between white box, black box, and gray box testing?

Ans: Black box testing is a testing strategy based solely on requirements and specifications. Black box testing requires no knowledge of internal paths, structures, or implementation of the software being tested.

White box testing is a testing strategy based on internal paths, code structures, and implementation of the software being tested. White box testing generally requires detailed programming skills.

There is one more type of testing called gray box testing. In this we look into the “box” being tested just long enough to understand how it has been implemented. Then we close up the box and use our knowledge to choose more effective black box tests.

4) What are the categories of defects?

Ans: There are three main categories of defects:

1. Wrong: The requirements have been implemented incorrectly. This defect is a variance from the given specification.
2. Missing: There was a requirement given by the customer and it was not done. This is a variance from the specifications, an indication that a specification was not implemented, or a requirement of the customer was not noted properly.
3. Extra: A requirement incorporated into the product that was not given by the end customer. This is always a variance from the specification, but may be an attribute desired by the user of the product. However, it is considered a defect because it’s a variance from the existing requirements.

5) Which is the best testing model?

Ans: In real projects, tailored models are proven to be the best, because they share features from The Waterfall, Iterative, Evolutionary models, etc., and can fit into real life time projects. Tailored models are most productive and beneficial for many organizations. If it’s a pure testing project, then the V model is the best.

6) What is the difference between a defect and a failure?

Ans: When a defect reaches the end customer it is called a failure and if the defect is detected internally and resolved it’s called a defect.

7) Mention the different types of software testing?

Ans:
Unit testing
Integration testing and regression testing
Shakeout testing
Smoke testing
Functional testing
Performance testing
White box and Black box testing
Alpha and Beta testing
Load testing and stress testing
System testing

8) What are the contents in test plans and test cases?

Ans:
Testing objectives
Testing scope
Testing the frame
The environment
Reason for testing
The criteria for entrance and exit
Deliverables
Risk factors

9) What is Test case?

Ans: Test case is a specific term that is used to test a specific element. It has information of test steps, prerequisites, test environment and outputs.

10) What is a test log?

Ans: Test log as a chronological record of relevant details about the execution of test cases. It’s a detailed view of activity and events given in chronological manner.

11) What are the tools used by a tester while testing?

Ans:
Selenium
Firebug
OpenSTA
WinSCP
YSlow for FireBug
Web Developer toolbar for firebox

12) Explain stress testing, load testing and volume testing?

Ans:
Load Testing: Testing an application under heavy but expected load is known as Load
Testing. Here, the load refers to the large volume of users, messages, requests, data,etc.
Stress Testing: When the load placed on the system is raised or accelerated beyond the
normal range then it is known as Stress Testing.
Volume Testing: The process of checking the system, whether the system can handle
the required amounts of data, user requests, etc. is known as Volume Testing.

13) What is CRUD testing and how to test CRUD?

Ans: CRUD testing is another name for Black Box testing. CRUD stands for Create, Read, Update and Delete.

14) What is validation and verification in software testing?

Ans: In verification, all the key aspects of software developments are taken in concern like code, specifications, requirements and document plans. Verification is done on the basis of four things list of issues, checklist, walkthroughs and inspection meetings. Following verification, validation is done, it involves actual testing, and all the verification aspects are checked thoroughly in validation.

15) What is the difference between latent and masked defects?

Ans: A latent defect is an existing defect that has not yet caused a failure because the sets of conditions were never met.

A masked defect is an existing defect that hasn’t yet caused a failure just because another defect has prevented that part of the code from being executed.

16) What is thread testing?

Ans: A thread testing is a top-down testing, where the progressive integration of components follows the implementation of subsets of the requirements, as opposed to the integration of components by successively lower levels.

17) What is Ad Hoc testing?

Ans: It is a testing phase where the tester tries to break the system by randomly trying the system’s functionality. It can include negative testing as well.

18) What’s the difference between alpha and beta testing?

Ans: Alpha and beta testing has different meanings to different people. Alpha testing is the acceptance testing done at the development site. Some organizations have a different visualization of alpha testing. They consider alpha testing as testing which is conducted on early, unstable versions of software. On the contrary beta testing is acceptance testing conducted at the customer end. In short, the difference between beta testing and alpha testing is the location where the tests are done.

19) How does testing affect risk?

Ans: A risk is a condition that can result in a loss. Risk can only be controlled in different scenarios but not eliminated completely. A defect normally converts to a risk.

20) What is the difference between pilot and beta testing?

Ans: The difference between pilot and beta testing is that pilot testing is nothing but actually using the product (limited to some users) and in beta testing we do not input real data, but it’s installed at the end customer to validate if the product can be used in production.

“All the Best for Your Interviews”

-Team iTpreneur

For Software Testing Courses Click Here

For Latest Job Openings Click Here

Please follow and like us:
Share This Post:

iTpreneu